Project omschrijving

Met een terugblik op #NLleertdoor: een kleine steekproef

In augustus en december 2020 kwam er tweemaal de mogelijkheid om een ontwikkeladvies aan te vragen via de subsidie van #NLleertdoor. Voor wie? Iedereen met een BSN-nummer, ouder dan 18 jaar: werkend, werkzoekend, zelfstandig, studerend. Allemaal welkom. Juist die brede toegankelijkheid vond ik prachtig. Geen specifieke doelgroep! Ik besloot mee te doen en mijn diensten aan te bieden. Dat gaf mij een kijkje in de (regionale) behoefte aan loopbaan en/of ontwikkeladvies.

Meten is weten!

In Zeeland (mét een focus van 90% aanmeldingen uit mijn regio Zeeuws-Vlaanderen) heb ik totaal 32 deelnemers voorzien van een loopbaan/ontwikkeladvies traject. Waarvan:

  • 23 mensen in loondienst, 6 mensen zonder baan en 3 zzp’ers
  • 2 Belgen (met werk in de regio)
  • 12 mensen gaven aan ‘latent werkzoekend’ te zijn en 4 mensen waren ‘dreigend werkeloos’
  • 14 MBO’ers (waarvan 9 met MBO4), 15 HBO’ers en 3 WO opgeleiden.
  • Uit deze sectoren: zorg &welzijn (9); horeca/toerisme/event/sport (6); transport/logistiek (4); handel/zakelijke dienstverlening (3); techniek/ict (2); productie/chemie (2); onderwijs (2); agri/bio (2); overheid (2)

De doorverwijzing.

In augustus kreeg ik al snel aanmeldingen, vooral via de NOLOC, die veel aandacht gaf aan de subsidie. Binnen 3 weken was de bodem van de eerste subsidiepot bereikt. De landelijke campagne kwam pas lekker op gang in december, bij het tweede cohort. Een beetje mosterd na de maaltijd, want op 1 december, binnen een etmaal, was het maximaal aantal inschrijvingen bereikt. Dat lijkt veel, landelijk 55000 ontwikkeladviezen, maar op de hele beroepsbevolking valt dat reuze mee, vind ik. Resultaat: ik heb veel mensen moeten teleurstellen, die staan nu op een wachtlijst.

Een paar werkgevers in de regio hadden de regeling gepubliceerd op hun interne communicatiekanalen. Anderen vonden mij via de landelijke campagne, de NOLOC, mijn website of via LinkedIn. En top! Een alerte hulpverlener uit de GGZ meldde zelfs 2 cliënten aan!

Wat viel mij op?

Ik ontving een opvallend aantal dertigers met loopbaan/ontwikkelvragen. Op zoek naar uitdaging, afwisseling, meer zingeving (op inhoud van het werk) of een betere balans (werk/privé).

Veel loopbaan/ontwikkelvragen hadden te maken met interne mobiliteit en jobcrafting. En ook: hoe bespreek ik dit (zodat ik gehoord word) met mijn leidinggevende of met HR? Hoe profileer ik mij beter in de door mij gewenste richting? Waar en hoe kan ik gericht bijscholen?

Jezelf beter profileren was sowieso bij de meesten een belangrijk aandachtspunt. Wie ben ik anno nu op de arbeidsmarkt, welke waarde voeg ik toe en hoe profileer ik mijzelf gerichter?

Gewoon vrijuit kunnen spreken met een onafhankelijke professional over je sores en zorgen op het werk lucht op. Zo kun je latent werkzoekend zijn vanwege gedoe in de organisatie of een spanningsveld met een collega of leidinggevende en niet vanwege je werk. Ik zag dat sommigen moe waren van ‘gedoe op de werkvloer’ of wat zij ervoeren als ‘zwabber beleid’ in de organisatie.

Ik ben benieuwd of mijn collega loopbaanadviseurs dezelfde of juist heel andere observaties hadden. Ik hoor jullie graag!

Ontwikkeladvies voor iedereen!

Mijn advies is simpel: maak de inzet van loopbaan of ontwikkeladvies structureel én voor iedereen toegankelijk. Bijvoorbeeld via uitgifte van loopbaancheques. Plannen voor het STAP budget lijken in de goede richting te gaan. Ik hoop van harte dat er géén entree beperkingen komen! Hou het simpel en toegankelijk voor iedereen!

De aanvraag voor ontwikkeladvies liep nu via de werknemer (of werkzoekende) zelf. Dat werkte prima. De werknemer meldde zich aan bij een erkende loopbaanadviseur en die vroeg de subsidie aan. Mijn ervaring is ook, dat als het initiatief voor de aanvraag bij de werknemer ligt, de motivatie groot is. Dat heeft een positief effect op de resultaten. Hij of zij neemt regie, komt al in beweging en dát is de eerste stap naar verandering! Ik start dan ook het gesprek met de kernvraag: Fijn dat je er bent. Wat brengt je bij mij?

Wat vonden de deelnemers er zelf van?

19 van de 32 deelnemers vulden een evaluatieformulier in. Die reacties kun je lezen op mijn website. Alle deelnemers vonden het ontwikkeladvies waardevol!