Project omschrijving

Oftewel…hoe trek je de deur dicht?

Er kwam een moment dat ik besefte …….. ja, wat?

Het was afgelopen zomer. Voor mij was het zo klaar als een klontje: ik wilde een periode niet werken. Ik nam een strak besluit: ‘Ik gun mijzelf twee maanden verlof: januari en februari 2019 én vanaf 1 maart een nog lege agenda in het vooruitzicht’. Ik noem het mijn ‘opfris verlof.’ Dat voelt korter dan een sabbatical en langer dan een doorsnee vakantie.

Ervaren hoe het is om geen verplichtingen te hebben, geen opdrachten, even een lege agenda. Alleen al het idee om in maart fris te starten met een lege agenda, hoe heerlijk is dat! Om niet te weten of een onderbreking mijn bedrijf klanten zou kosten, dát loslaten. Weg met die angst!

Ook een oefening, zo bleek dit najaar in de voorbereiding, in ‘nee’ zeggen tegen nieuwe leuke opdrachten. ‘Als het voor mij goed is, is het ook goed voor mijn bedrijf’, was mijn redenering.

En gek genoeg, ik kreeg enkel positieve reacties: ‘Jammer voor ons, maar wat goed dat je die tijd neemt voor jezelf! Wanneer ben je weer terug, dan hebben we contact!‘ Hoe fijn is dat. Opdrachtgevers die trouw uitspreken aan hun freelancers.

In december heb ik de meeste trajecten en opdrachten afgerond (dat was flink aanpoten) en daarvoor prachtige evaluaties ontvangen (daar doe je het voor!). Voor een tweetal doorlopende trajecten heb ik een oplossing gezocht samen met de opdrachtgever.

Ik besloot dat ik in ieder geval even ‘weg’ wilde. Op rondreis door het mooie Patagonië en gewoon genieten van het moment. Afstand nemen, nieuwe mensen ontmoeten en de uitdaging zoeken in fikse wandeltochten. Een verandering in omgeving en vooral reizen heeft nog altijd mijn hersenpan geprikkeld en mijn creatief denken gevoed. Ik vertrouw er gewoon op. Heerlijk! Ik heb er zin in!

Tip 1: Neem een weloverwogen besluit

Bepaal allereerst voor jezelf: wil ik dit echt? Een boek schrijven, studeren, een rondreis of gewoon even een periode lekker niksen: vaak blijft het bij dromen. Het belangrijkste is dat je er een overtuigende keuze voor maakt.

Je overwegingen kunnen heel verschillend zijn: zakelijk, financieel, sociaal, gezondheid

Uiteindelijk beslis je: las ik de langere werk-stop in of niet? En hoe lang dan? Heb je dit besluit eenmaal genomen, dan kun je er ook gericht naartoe werken: vanaf die datum zet ik mijn werk stop en richt ik me (tijdelijk) op iets anders.

Tip 2: Licht je klanten op tijd in

Vertel ruim van tevoren aan je vaste opdrachtgevers dat je een periode verlof gaat nemen. Niet dat je het ‘plant’ of ‘erover nadenkt’ – nee, je gaat het doen! Dan weten klanten waar zij aan toe zijn. Vertel ze vanaf welke datum je niet meer bereikbaar bent en tot wanneer.

Tip3: Regel (indien gewenst) een vervanger

Je kunt je opdrachtgever of klant helpen door een betrouwbare vervanger aan te dragen voor eventuele trajecten of projecten die in jouw afwezigheid doorlopen. Je klant hoeft dan niet zelf op zoek te gaan naar een ander bedrijf voor dezelfde werkzaamheden. Maak afspraken over de overdracht, ook voor na je verlof. Besef ook dat je opdrachtgever zelf uiteraard niets verplicht is. Hij kan er altijd voor kiezen na je verlof  alsnog met je vervanger (of met een andere partij) samen te werken.